Nyní v prodeji i telecí maso-250 Kč/kg !!

Další prodej vyzrálého hovězího masa z naší farmy se uskuteční od 14.09.2020 prodej probíhá formou objednávek již před tímto termínem na tel. 606 728 158 paní Marečková, nebo emailem - viz. níže.  Děkujeme

Prodejní doba na farmě Křídla: Pondělí-pátek 8:00-12:00  13:00-16:00 hodin.

PRODEJ VYZRÁLÉHO MASA

U hovězího masa (na rozdíl od kuřat či ryb) se získává vyšší jakost procesem zrání. Je to složitý biochemický proces, při kterém dochází k uvolňování ztuhlosti svalu, zlepšuje se vaznost masa a výrazně se zlepšují vlastnosti masa pro jeho kulinářské využití.

Zrání hovězího masa se pozitivně podílí na jeho křehkosti, šťavnatosti a zároveň dochází k uvolňování extrakčních látek, které zvýrazňují chuťové vlastnosti a aroma masa. Jinými slovy, zralé maso obsahuje méně vody, je chuťově výraznější, měkčí a šťavnatější než maso čerstvé.

Dobře zralé, vakuově zabalené maso zmrazením neztrácí svoji kvalitu. U odleželého a zralého masa již nejsou vlákna tak ztuhlá a tvrdá, tudíž zamrazením se nemohou poškodit. I po pomalém rozmrazení na pokojovou teplotu si maso zachovává svoji jemnost, křehkost a šťavnatost. Velmi záleží na tom, jaké kvality je maso.

Po zrání obsahuje maso méně vody a získává tmavší barvu. Nicméně po vyjmutí masa z ochranného obalu získává maso původní červenou barvu po cca 25 minutách.

Pro zrání jsou pečlivě vybírány kusy kříženců masných plemen skotu (většinou jalovice), které jsou ve stáří max. 24 měsíců poraženy a mají jasný původ v České republice.


CENÍK

STEAKOVÁ MASA

Pupek - Flank steak (zrcátko) - 250 Kč/kg

Jemné maso ze spodního šálu pupku. Ideální je grilovat celý kus a ten pak nakrájet na jemné plátky kolmo k vláknům.

Veverka - Hanger steak - 250 Kč/kg

Vnitřní sval, který se nachází v blízkosti jater. Díky tomu má výraznou, kořeněnou chuť. Nejlépe se hodí na gril.

Holubička - Tri Tip Roast - 300 Kč/kg

Trojúhelníkovitý sval z vnější části kýty. Je obalený tukem a také uvnitř mramorovaný a na steak naprosto ideální.

Květová špička - Rump steak - 400 Kč/kg

Pro ty, kteří mají rádi velké, křehké a šťavnaté steaky. Tento kus hovězího masa je též vhodný k dušení.

Nízký roštěnec - Sirloin steak - 420 Kč/kg

Libovější, podlouhlá část hřbetu. Tato roštěná se hodí ke grilování, na dušení či na roastbeef.

Vysoký roštěnec - Ribeye steak - 420 Kč/kg

Prorostlejší kus hřbetu s jemným mramorováním. Tento kousek masa je ideální ke grilování. Typická je také úprava jako roastbeef.

Svíčková-Tanderlion - 750 Kč/kg

Nejjemnější a nejlahodnější část hovězího masa. Nachází se pod roštěncem a maso je křehké, vláknité, libové a velmi jemné.

SMĚSNÝ BALÍČEK - 220 Kč/kg


                -nejčastěji prodávaná kombinace

1/4 přední, 1/4 zadní, 1/4 mletého, 1/4 kostí na polévku

Velikost směsného balíčku dle přání : 5 kg, 10 kg, 15 kg



DROBY - (zamražené)

                       Jazyk - 120 Kč/kg

                       Srdce - 70 Kč/kg

                       Játra - 50 Kč/kg

                       Dršťky - 50 Kč/kg

Ledviny - 30 Kč/kg

Hovězí vývar 1 lt. - 60 Kč


OSTATNÍ DRUHY MASA  

Hovězí zadní kýta-ořech - 300 Kč/kg

Jedná se o zadní kus masa s jemným mramorováním, který je ideální k pozvolnému pečení a dušení.

Hovězí zadní kýta-vrchní šál - 300 Kč/kg

Maso má jemnější svalové vlákno, proto je křehčí a měkčí. Je vhodné na ptáčky, jakoukoli omáčku, také na guláš, pokud ho máte rádi libový. Ideální na tatarský biftek.

Váleček -  300 Kč/kg

Váleček je další velmi namáhaný sval zadní kýty. Svým tvarem připomíná svíčkovou, vyznačuje se jemnými masovými vlákny. Vynikající je hlavně na pečení a dušení. Maso bývá sušší, proto je nejlepší ho prošpikovat a udělat z něj vynikající svíčkovou omáčku. Ideální na tatarský biftek.

Pérko- falešná svíčková - 300 Kč/kg

Velice jemný kousek masa, který se nachází v přední části plece. S pravou svíčkovou ji pojí nejen jméno, ale i vzhled a některé vlastnosti. Je to velmi lahodný kousek, který má delší vlákna a tak je krásně šťavnatý a křehký. Výborné maso na dušení, omáčku, špikování,  ale vykouzlíte z ní i skvělý guláš a španělské ptáčky. A nebo zkuste tatarský biftek. 

Loupaná plec - 280 Kč/kg

Tento kus masa je protkaný silnou šlachou, která ale u vyzrálého masa vůbec není na škodu, po úpravě totiž dokonale změkne. Je to tedy vyloženě omáčkové maso.

Osso buco - 250 Kč/kg

Osso buco je kližka s morkovou kostí, která masu dodává hutnou hovězí chuť. Výborné je dlouho pečené se zeleninou či na dušení. 

Krk - 250 Kč/kg

Velmi libové, přímo omáčkové maso - třeba do guláše nebo rajské. Pokud je vyšší, lze ho použít na pečení. 

Kližka - 200 Kč/kg

Kližky vyžadují delší tepelnou úpravu ve větším množství tekutiny. Maso z horní části kližky nakrájené na kostky je nejlepší k přípravě guláše a ragú. 

Žebra na pečení - 200 Kč/kg

Je to velmi výrazný kousek masa. Dobrý je propečený v troubě pod pokličkou pouze s bylinkami, šalotkou či česnekem a podávaný s křenem a hořčicí. 

Kostky na guláš - 200 Kč/kg

Co k tomu dodat? Prostě vynikající na gulášek.

Kosti na polévku (mražené) - 70 Kč/kg

Ideální do polévek, či jako základ silných vývarů.

Objednávky vyzrálého hovězího masa vyřizuje paní Marečková Ivana: 

jokamarecek@jokamarecek.cz

Tel: 606 728 158