Další prodej vyzrálého hovězího masa z naší farmy Křída u Nového Města n. Mor. se uskuteční od 30.09.2024
prodej probíhá formou objednávek již před tímto termínem na tel. 606 728 158 paní Marečková, nebo emailem - viz. níže. Děkujeme
Prodejní doba na farmě Křídla: Pondělí-pátek 8:00-12:00 13:00-16:00 hodin.
PRODEJ VYZRÁLÉHO MASA
U hovězího masa (na rozdíl od kuřat či ryb) se získává vyšší jakost procesem zrání. Je to složitý biochemický proces, při kterém dochází k uvolňování ztuhlosti svalu, zlepšuje se vaznost masa a výrazně se zlepšují vlastnosti masa pro jeho kulinářské využití.
Zrání hovězího masa se pozitivně podílí na jeho křehkosti, šťavnatosti a zároveň dochází k uvolňování extrakčních látek, které zvýrazňují chuťové vlastnosti a aroma masa. Jinými slovy, zralé maso obsahuje méně vody, je chuťově výraznější, měkčí a šťavnatější než maso čerstvé.
Dobře zralé, vakuově zabalené maso zmrazením neztrácí svoji kvalitu. U odleželého a zralého masa již nejsou vlákna tak ztuhlá a tvrdá, tudíž zamrazením se nemohou poškodit. I po pomalém rozmrazení na pokojovou teplotu si maso zachovává svoji jemnost, křehkost a šťavnatost. Velmi záleží na tom, jaké kvality je maso.
Po zrání obsahuje maso méně vody a získává tmavší barvu. Nicméně po vyjmutí masa z ochranného obalu získává maso původní červenou barvu po cca 25 minutách.
Pro zrání jsou pečlivě vybírány kusy kříženců masných plemen skotu (většinou jalovice), které jsou ve stáří max. 24 měsíců poraženy a mají jasný původ v České republice.
CENÍK
STEAKOVÁ MASA
Pupek -Flank steak (zrcátko)- 280 Kč/kg
Jemné maso ze spodního šálu pupku. Ideální je grilovat celý kus a ten pak nakrájet na jemné plátky kolmo k vláknům.
Veverka - Hanger steak - 280 Kč/kg
Vnitřní sval, který se nachází v blízkosti jater. Díky tomu má výraznou, kořeněnou chuť. Nejlépe se hodí na gril.
Holubička - Tri Tip Roast - 300 Kč/kg
Trojúhelníkovitý sval z vnější části kýty. Je obalený tukem a také uvnitř mramorovaný a na steak naprosto ideální.
Květová špička -Rump steak-400 Kč/kg
Pro ty, kteří mají rádi velké, křehké a šťavnaté steaky. Tento kus hovězího masa je též vhodný k dušení.
Nízký roštěnec - Sirloin steak-420 Kč/kg
Libovější, podlouhlá část hřbetu. Tato roštěná se hodí ke grilování, na dušení či na roastbeef.
Vysoký roštěnec-Ribeye steak-420Kč/kg
Prorostlejší kus hřbetu s jemným mramorováním. Tento kousek masa je ideální ke grilování. Typická je také úprava jako roastbeef.
Svíčková-Tanderlion - 800 Kč/kg
Nejjemnější a nejlahodnější část hovězího masa. Nachází se pod roštěncem a maso je křehké, vláknité, libové a velmi jemné.
Mleté maso - 150 Kč/kg
Ideální k přípravě hamburgerů, nebo v kombinaci s trochou vepřového masa na sekanou a karbanátky.
SMĚSNÝ BALÍČEK - 250 Kč/kg
-nejčastěji prodávaná kombinace
1/4 přední, 1/4 zadní, 1/4 mletého, 1/4 kostí na polévku
Velikost směsného balíčku dle přání : 5 kg, 10 kg, 15 kg
DROBY - (zamražené)
Jazyk - 120 Kč/kg
Srdce - 70 Kč/kg
Játra - 70 Kč/kg
Dršťky - 120 Kč/kg
Ledviny - 30 Kč/kg
Býčí žlázy - 80 Kč/kg
OSTATNÍ DRUHY MASA
Hovězí zadní kýta-ořech - 330 Kč/kg
Jedná se o zadní kus masa s jemným mramorováním, který je ideální k pozvolnému pečení a dušení.
Hovězí zad. kýta-vrchní šál -330Kč/kg
Maso má jemnější svalové vlákno, proto je křehčí a měkčí. Je vhodné na ptáčky, jakoukoli omáčku, také na guláš, pokud ho máte rádi libový. Ideální na tatarský biftek.
Váleček - 330 Kč/kg
Váleček je další velmi namáhaný sval zadní kýty. Svým tvarem připomíná svíčkovou, vyznačuje se jemnými masovými vlákny. Vynikající je hlavně na pečení a dušení. Maso bývá sušší, proto je nejlepší ho prošpikovat a udělat z něj vynikající svíčkovou omáčku. Ideální na tatarský biftek.
Pérko-falešná svíčková-330 Kč/kg
Velice jemný kousek masa, který se nachází v přední části plece. S pravou svíčkovou ji pojí nejen jméno, ale i vzhled a některé vlastnosti. Je to velmi lahodný kousek, který má delší vlákna a tak je krásně šťavnatý a křehký. Výborné maso na dušení, omáčku, špikování, ale vykouzlíte z ní i skvělý guláš a španělské ptáčky. A nebo zkuste tatarský biftek.
Loupaná plec - 280 Kč/kg
Tento kus masa je protkaný silnou šlachou, která ale u vyzrálého masa vůbec není na škodu, po úpravě totiž dokonale změkne. Je to tedy vyloženě omáčkové maso.
Osso buco - 250 Kč/kg
Osso buco je kližka s morkovou kostí, která masu dodává hutnou hovězí chuť. Výborné je dlouho pečené se zeleninou či na dušení.
Krk - 250 Kč/kg
Velmi libové, přímo omáčkové maso - třeba do guláše nebo rajské. Pokud je vyšší, lze ho použít na pečení.
Kližka - 250 Kč/kg
Kližky vyžadují delší tepelnou úpravu ve větším množství tekutiny. Maso z horní části kližky nakrájené na kostky je nejlepší k přípravě guláše a ragú.
Žebra na pečení - 220 Kč/kg
Je to velmi výrazný kousek masa. Dobrý je propečený v troubě pod pokličkou pouze s bylinkami, šalotkou či česnekem a podávaný s křenem a hořčicí.
Kostky na guláš - 250 Kč/kg
Co k tomu dodat? Prostě vynikající na gulášek.
Kosti na polévku - 70Kč/kg
Ideální do polévek, či jako základ silných vývarů.
Líčka -290 Kč/kg
Objednávky vyzrálého hovězího masa vyřizuje paní Marečková Ivana:
jokamarecek@jokamarecek.cz
Tel: 606 728 158