Další prodej vyzrálého hovězího masa z naší farmy se uskuteční od 22.06.2020. Prodej probíhá formou objednávek již před tímto termínem na tel. 606 728 158 paní Marečková, nebo emailem - viz. níže.  Děkujeme

Prodejní doba na farmě Křídla: Pondělí-pátek 8:00-12:00  13:00-16:00 hodin.

PRODEJ VYZRÁLÉHO MASA

U hovězího masa (na rozdíl od kuřat či ryb) se získává vyšší jakost procesem zrání. Je to složitý biochemický proces, při kterém dochází k uvolňování ztuhlosti svalu, zlepšuje se vaznost masa a výrazně se zlepšují vlastnosti masa pro jeho kulinářské využití.

Zrání hovězího masa se pozitivně podílí na jeho křehkosti, šťavnatosti a zároveň dochází k uvolňování extrakčních látek, které zvýrazňují chuťové vlastnosti a aroma masa. Jinými slovy, zralé maso obsahuje méně vody, je chuťově výraznější, měkčí a šťavnatější než maso čerstvé.

Dobře zralé, vakuově zabalené maso zmrazením neztrácí svoji kvalitu. U odleželého a zralého masa již nejsou vlákna tak ztuhlá a tvrdá, tudíž zamrazením se nemohou poškodit. I po pomalém rozmrazení na pokojovou teplotu si maso zachovává svoji jemnost, křehkost a šťavnatost. Velmi záleží na tom, jaké kvality je maso.

Po zrání obsahuje maso méně vody a získává tmavší barvu. Nicméně po vyjmutí masa z ochranného obalu získává maso původní červenou barvu po cca 25 minutách.

Pro zrání jsou pečlivě vybírány kusy kříženců masných plemen skotu (jalovice), které jsou ve stáří max. 24 měsíců poraženy a mají jasný původ v České republice.


CENÍK

STEAKOVÁ MASA

Pupek - Flank steak (zrcátko) - 250 Kč/kg

Jemné maso ze spodního šálu pupku. Ideální je grilovat celý kus a ten pak nakrájet na jemné plátky kolmo k vláknům.

Veverka - Hanger steak - 250 Kč/kg

Vnitřní sval, který se nachází v blízkosti jater. Díky tomu má výraznou, kořeněnou chuť. Nejlépe se hodí na gril.

Holubička - Tri Tip Roast - 300 Kč/kg

Trojúhelníkovitý sval z vnější části kýty. Je obalený tukem a také uvnitř mramorovaný a na steak naprosto ideální.

Květová špička - Rump steak - 400 Kč/kg

Pro ty, kteří mají rádi velké, křehké a šťavnaté steaky. Tento kus hovězího masa je též vhodný k dušení.

Nízký roštěnec - Sirloin steak - 420 Kč/kg

Libovější, podlouhlá část hřbetu. Tato roštěná se hodí ke grilování, na dušení či na roastbeef.

Vysoký roštěnec - Ribeye steak - 420 Kč/kg

Prorostlejší kus hřbetu s jemným mramorováním. Tento kousek masa je ideální ke grilování. Typická je také úprava jako roastbeef.

Svíčková-Tanderlion - 750 Kč/kg

Nejjemnější a nejlahodnější část hovězího masa. Nachází se pod roštěncem a maso je křehké, vláknité, libové a velmi jemné.

SMĚSNÝ BALÍČEK - 220 Kč/kg


                -nejčastěji prodávaná kombinace

1/4 přední, 1/4 zadní, 1/4 mletého, 1/4 kostí na polévku

Velikost směsného balíčku dle přání : 5 kg, 10 kg, 15 kg



DROBY - (zamražené)

                       Jazyk - 120 Kč/kg

                       Srdce - 70 Kč/kg

                       Játra - 50 Kč/kg

                       Dršťky - 50 Kč/kg

Ledviny - 30 Kč/kg


OSTATNÍ DRUHY MASA  

Hovězí zadní kýta-ořech - 300 Kč/kg

Jedná se o zadní kus masa s jemným mramorováním, který je ideální k pozvolnému pečení a dušení.

Hovězí zadní kýta-vrchní šál - 300 Kč/kg

Maso má jemnější svalové vlákno, proto je křehčí a měkčí. Je vhodné na ptáčky, jakoukoli omáčku, také na guláš, pokud ho máte rádi libový. Ideální na tatarský biftek.

Váleček -  300 Kč/kg

Váleček je další velmi namáhaný sval zadní kýty. Svým tvarem připomíná svíčkovou, vyznačuje se jemnými masovými vlákny. Vynikající je hlavně na pečení a dušení. Maso bývá sušší, proto je nejlepší ho prošpikovat a udělat z něj vynikající svíčkovou omáčku. Ideální na tatarský biftek.

Pérko- falešná svíčková - 300 Kč/kg

Velice jemný kousek masa, který se nachází v přední části plece. S pravou svíčkovou ji pojí nejen jméno, ale i vzhled a některé vlastnosti. Je to velmi lahodný kousek, který má delší vlákna a tak je krásně šťavnatý a křehký. Výborné maso na dušení, omáčku, špikování,  ale vykouzlíte z ní i skvělý guláš a španělské ptáčky. A nebo zkuste tatarský biftek. 

Loupaná plec - 280 Kč/kg

Tento kus masa je protkaný silnou šlachou, která ale u vyzrálého masa vůbec není na škodu, po úpravě totiž dokonale změkne. Je to tedy vyloženě omáčkové maso.

Osso buco - 250 Kč/kg

Osso buco je kližka s morkovou kostí, která masu dodává hutnou hovězí chuť. Výborné je dlouho pečené se zeleninou či na dušení. 

Krk - 250 Kč/kg

Velmi libové, přímo omáčkové maso - třeba do guláše nebo rajské. Pokud je vyšší, lze ho použít na pečení. 

Kližka - 200 Kč/kg

Kližky vyžadují delší tepelnou úpravu ve větším množství tekutiny. Maso z horní části kližky nakrájené na kostky je nejlepší k přípravě guláše a ragú. 

Žebra na pečení - 200 Kč/kg

Je to velmi výrazný kousek masa. Dobrý je propečený v troubě pod pokličkou pouze s bylinkami, šalotkou či česnekem a podávaný s křenem a hořčicí. 

Kosti na polévku (mražené) - 70 Kč/kg

Ideální do polévek, či jako základ silných vývarů.

Objednávky vyzrálého hovězího masa vyřizuje paní Marečková Ivana: 

jokamarecek@jokamarecek.cz

Tel: 606 728 158